Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hvis du hører til den stigende del af befolkningen der aktivt er en del af den cirkulære økonomi, hvilket betyder at du ikke bare går ind for at man skal smide ting ud når de er brugt, men at man skal spare på jordens ressourcer og bruge ting som legetøj flere gange. Mere end 300.000 danskere har eksempelvis downloadet app’en Reshopper, hvor man kan købe og sælge brugt legetøj, børnetøj og alt andet til børnene.

Når man køber på eksempelvis Reshopper, Den Blå Avis, Gul & Gratis eller diverse “køb og salg” grupper på Facebook, køber men rent faktisk ikke online, da det blot er formidling af kontakt. Selve handlen foregår mellem to privatpersoner, og derfor er man heller ikke sikret på samme måde, som man hvis man handlede med en butik, hvor den helt almindelige købelov gælder. Køber du eksempelvis en el-bil som denne i en butik ved du, at du har to års reklamationsret, men hvis du køber den privat er det lidt mere omstændigt. For selvom du principielt har de samme rettigheder, når du handler privat, om det så er offline eller online, som når du handler med en butik, så er det svært at håndhæve det.

Et eksempel på en privat handel

Lad os vende tilbage det føromtalte eksempel med en el-bil, fordi det er meget relevant med denne type af legetøj, da det kan være forbundet med store udgifter at skulle reparere på det. Du finder en en privatperson i Jylland, der sælger en el-bil til den rigtig god pris, men da du selv bør på Sjælland vælger du at den skal sendes med fragt og du overfører penge til sælger, der så sender den til dig.

For det første har du ikke mulighed for at fortryde købet, da købeloven godt nok gælder, men det gør reglerne om forbrugerkøb ikke. Så hvis du fortryder undervejs, er der ikke så meget at gøre. Modtager du bilen men opdager at batteriet ikke virker, vil du gerne sende bilen retur, men her kan du så igen støde ind i problemer.

Det er nemlig meget muligt at du kan ophæve købet, men hvis sælgeren nægter dette, kan du ikke bare gå til forbrugerklagenævnet eller lignende, da private køb ikke er dækket af dette. Ønsker du at kræve dit salg ophævet mens sælger nægter, er du reelt nødt til at lægge sag an, hvilket langt vil overstige det beløb du kan få retur, medmindre der er tale om en bil eller lignende.

Køb kun brugt du kan stole på

Køber du brugt kan det derfor være en rigtig god ide at få en skriftlig aftale, eller købe noget der ikke kan have skjulte fejl og mangler, hvilket er typisk inden for eksempelvis elektronik. Du kan så at sige med rimelig stor sikkerhed købe en brugt stol, mens det er lidt sværere at spå om en Playstations helbred om 3 et par uger frem i tiden.