Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

For år tilbage fandtes der en lang række danske hjemmesider, der solgte kopier af kendte danske designmøbler som Svanen, Ægget, Corona stolen og mange andre. Kopimøblerne blev naturligvis solgt til priser, der var langt under de normale priser på originalerne. Typisk var prisen omkring en femtedel eller mindre af normalprisen, hvilket fik mange danskere til at købe dem, da de kunne lide designet – men ikke prisen.

Når noget er mere end 70 år gammelt kan det kopieres, mens man i England kun skal vente 25 år. Det betyder også, at de store klassikere som netop Svanen og Ægget frit har kunne kopieres i England og sælges i Danmark. Det er dog efterhånden 10 år siden, at det blev stoppet, og at de danske hjemmesider blev gjort ulovlige at handle fra.

Du kan læse meget mere om krænkelse af varemærker her

Det har dog stadig langt hen ad vejen været muligt at handle fra de udenlandske sider alligevel. Dog med den risiko, at det kan blive konfiskeret i tolden, ligesom at det er ulovligt at sælge det videre, da det betragtes som videresalg. Hvis man har ville købe med den risiko, har det altså været muligt, men det bliver der nu også sat ind mod.

Sø- og Handelsretten har nemlig valgt at blokere for adgangen til 7 af de mest populære hjemmesider der sælger kopimøbler. Det er naturligvis ikke nok til at stoppe salget, men det er et meget meget klart signal om, at det er ulovligt. Hvis man som forbruger får blokeret adgangen, er der nok også en god sandsynlighed for at man tænker lidt mere over, hvad det er man er i færd med at købe. 

Hvad er dine rettigheder som køber?

Det er essentielt at huske på, at så snart du foretager en handling der er i strid med loven, så står du ikke overraskende meget dårligt stillet. Køber du en kopivarer på en udenlandsk hjemmeside, der forhandler med den slags, risikerer du både at din vare ikke bliver sendt, eller hvis den bliver sendt, at den bliver konfiskeret i tolden.

Begge dele efterlader dig uden et produkt du har betalt for, men i begge tilfælde vil du have svært ved at kræve dine penge igen, og det bedste råd er derfor, at du holder dig fra det.