Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Handel via internettet er smart, og det er uden tvivl fremtiden. Verden i dag er globaliseret i en sådan grad, at landegrænser for information og handel på mange måder er udvisket, men der er dog stadig ting, man skal være påpasselige med eller i hvertfald opmærksom på, når man handler via internettet.

Kina dækkes snart til i gebyrer

Mange danskere benytter sig af hjemmesiden wish.com, og det er faktisk i så omfattende en grad, at den kinesiske handelsplatform i dag er den femte mest benyttede handelsplatform blandt danske forbrugere. Det skyldes primært massiv markedsføring fra kinesernes side, men også utroligt lave priser. Mange danskere oplever, at kvaliteten er derefter, og mulighederne for at ombytte varer er ikke eksisterende. Fragten er til gengæld ofte gratis grundet en meget gammel handelsaftale, men i Sverige har man nu lagt håndteringsgebyr på de mange kinesiske pakker, og det forbillede kan meget snart vel være på vej til Danmark også.

Norden burde være nemt

At handle i norden burde være nemt, men der er nogle særlige regler, når det kommer til vores tidligere rigskammerater i Norge. Norge er nemlig ikke medlem af EU og er dermed ikke ligeligt medlem af de fragt og toldregler, som gælder for resten af EU. Derfor skal du også være opmærksom, hvis du som dansker bestiller for eksempel dine gardiner hos UNIG – eller andre varer i Norge, så kan det godt være, at der er en fordel på valutaen fra tid til anden, men ellers kan der godt være udfordringer med norsk e-handel.

EU holder sammen – men pas på

Som forbruger har du rigtig mange rettigheder, når du handler online i EU, men mange oplever desværre stadig at de bliver snydt af diverse selskaber, som enten skjuler sig bag “lokale” domæne-navne eller falske webshops med kopivarer. På www.forbrugereuropa.dk kan du meget mere information om, hvordan du kommer videre, hvis du er blevet snydt.