Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Er du tiltalt i en straffesag, har du rettighed til at vælge din forsvarer selv. Det skyldes, at der i Danmark er frit advokatvalg. Af samme grund er du ikke tvunget til at vælge den forsvarer, du er blevet beskikket.

Mange tror, at man skal lade den beskikkede forsvarer stå for sagen. Sådan forholder det sig dog ikke, hvorfor du sagtens kan skifte forsvarer, hvis du ønsker dette. Om du ønsker dette, er op til dig selv at vurdere, da du selv er herre over denne beslutning.

Skal jeg vælge min egen forsvarer?

Du er ikke tvunget til at vælge en forsvarer selv. Ønsker du ikke dette, kan du blot holde dig til den forsvarer, du er blevet beskikket. I mange tilfælde er det en god idé at vælge en ny advokat, da det giver dig mulighed for at vælge en erfaring forsvarer.

Beslutter du dig for at skifte den beskikkede forsvarer ud, så hyr en forsvarsadvokat med erfaring. Det betyder, at du skal gå på jagt efter en forsvarer, der tidligere har haft lignende sager. Det vil nemlig sikre, at vedkommende har gode betingelser for at varetage din sag.

Ikke alle ved, at de kan skifte advokat

Det er langt fra alle, der er klar over, at de kan skifte advokat. Mange tror, at de er nødt til at vælge den beskikkede forsvarer. Derfor er der mange, der ender med at gøre dette – ikke fordi de har lyst, men fordi de tror, at de ikke har andre muligheder.

Hvis du selv er tiltalt i en straffesag, er det selvfølgelig vigtigt, at du ved, at du frit kan vælge advokat. Mener du ikke, at den advokat, der er blevet beskikket til dig, er en ideel aftager til din sag, er der – som udgangspunkt – intet, der stopper dig i at skifte vedkommende ud.

Dommeren kan afvise dit advokatskifte

Det er sjældent, at det sker, men sagens dommer kan afvise dit advokatskifte. F.eks. vil dette kunne vise at blive aktuelt, hvis den valgte advokat ikke kan overtage sammen med det samme, da dette vil forsinke sagen unødigt.

Som udgangspunkt har du derfor frit advokatvalg, men der vil blive taget yderligere højde for, at sagen bliver afsluttet hurtigst muligt. Betyder det, at dommeren må afvise dit valg af dommer til fordel for en hurtigere behandling af sagen, kan det ikke afvises, at det sker.