Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Langt de fleste danskere har på et eller andet tidspunkt købt en vare over nettet, og markedet er hastigt voksende i disse år. Fordi konkurrencen mellem de store webshops er så stor, bliver vilkårene også hele tiden bedre og bedre. Der er dog stadig brodne kar imellem, og du skal altid være opmærksom, når du handler på nettet.

Hjemmesidens troværdighed

Start med at være kritisk over for hjemmesiden: Er den sat ordentligt op, virker den troværdig, og virker sproget naturligt? Mange dårlige hjemmesider er oversat fra engelsk, og det kan mærkes på sproget. Derfor skal du være opmærksom på, om noget af teksten lyder mærkelig.

Derudover bør du tjekke, om webshoppen er mærket med e-mærket, og om du kan finde kontaktoplysninger på virksomheden. På den måde ved du, hvem du skal kontakte, hvis du fortryder købet. Du skal også være opmærksom på at læse butikkens returnerings- og reklamationspolitik. Generelt bør du være skeptisk, hvis der er informationer, du ikke kan finde.

Som en ekstra sikkerhed er det en god idé at slå hjemmesiden op på Trustpilot, så du kan læse andre kunders erfaringer. Du skal især kigge på, hvordan virksomheden reagerer på dårlige henvendelser, så du får indtryk af, hvilken service du kan forvente. Der har dog været tilfælde af svindel med dårlige anmeldelser på Trustpilot, så lad det ikke være afgørende for din beslutning.

Returret

I EU har du 14 dages returret, når du handler ved en webbutik. Køber du fra en virksomhed uden for EU, kan der gælde andre regler.

De 14 dages returret gælder også, selvom du køber brugte varer. De gælder dog ikke ved køb mellem private, men her kan du overtage den originale garanti, hvis den ikke er udløbet. Fortrydelsesretten gælder heller ikke nødvendigvis, hvis du har brudt plomberingen på en vare, eller hvis du køber rejser, billetter eller specialfremstillede varer.

Hvis du får en gratis vare med, gælder købeloven på samme måde som for en almindelig vare. Det gælder for eksempel, hvis du køber en Chromecast-højtaler og får sælger til at give dig et ekstra stik med i prisen. Sælger kan altså ikke nægte dig rettigheder, selvom du ikke har betalt for varen.

Generelt kan man sige, at du altid skal bruge din sunde fornuft, når du handler på nettet, og du skal sørge for at læse virksomhedens betingelser grundigt, før du køber.